lotan - Nihil Sacrum cover

Lotan – Nihil Sacrum EP

Posted by
Du kan læse dette indlæg på 2 minutter.

Lotan – Nihil Sacrum EP

Dansk black metal peaker helt vanvittigt de her år. Sidste år udgav ORM albummet IR, hvilket var en af mine absolutte favoritudgivelser hele 2019, og i år har Afsky udgivet, den nok mest populære danske black metal-udgivelse nogensinde, Ofte Jeg Drømmer Mig Død, Ildskær er kommet med Den Rædsomste Nat og der er generelt set bare knald på den sorteste metal i lille Danmark for tiden. 

Lotan er ikke bare endnu et band i en tæt-pakket branche

Så, har vi brug for endnu et black metal band i Danmark? Lotan siger ja, og lover at udgive en bølge af EP’er i 2021, hvorfor jeg sidder med den første af denne bølge, Nihil Sacrum.

Lotan har ikke tænkt sig at holde nogle ting tillbage, det viser de tydeligt på EP’ens første numre Wolfpack og Acta Non Verba. Her er der smæk på for alle pengene, og umiddelbart er alt skruet op på 2000 fordi fuck dine ører.

Vi skal halvvejs ind i EP’en, til nummeret Deus Mortuorum, før ørerne får noget andet end dødsskrig (det er en pissefed vokalpræstation, skal det lige skrives!), hvor vi får en lille smule munkekor. Det er egentlig en ting der bliver brugt for lidt i black metal, skulle man spørge mig, da det altid giver et fedt lille touch til musikken.

Lotan band

Lotan lyder bedre end en kartoffel

Lyden er ikke typisk black-metal-lo-fi-optaget-på-en-kartoffel-lyd, og det kræver lidt tilvænning, hvis man er vant til den mere rå og upolerede lyd, black metal som udgangspunkt er kendetegnet ved. Der er nok nogle black metal elitister der vil springe fra, fordi det simpelthen lyder for godt, og dem om det, men jeg kan nu egentlig godt lide at man kan høre hvad der foregår i lydbilledet.

Riff-mæssigt kommer jeg tit til at drage paralleller til et band som Marduk. Der er god smæk på aggressiviteten hele vejen igennem, og vokalen er ikke Nazgûl-skrig, men lidt mere i mellemregisteret af stemmen, og det passer rigtig godt til musikken.

..men det hele bliver hurtigt meget ens

Det hele kommer lidt til at lide under at lyde lidt ens det hele. Jeg kan godt savne noget mere dynamik i lydbilledet, da det for mig virkelig er der hvor black metal lever. Det er ærgerligt at nogle af numrene kommer til at ligne hinanden for meget, for sangskrivningertalentet er der bestemt intet galt med, overhovedet.

Pladens, for mig, bedste nummer kommer som det sidste på EP’en. Pulvis et umbra sumus (fuck hvor er jeg glad for, at jeg ikke skal læse de sangtitler højt), et nummer med stærke riffs og stærke vokallinjer.

EP’en udkommer den 15/1 2021, og så har du bare at høre den. Lotan har bestemt eksistensberettigelse i det støt voksende danske black metal miljø. Det er et band med stort potentiale, og jeg håber virkelig at de kan levere den samme energi live som de har på pladen. 

Det er, som sagt, kun en EP, og jeg kunne godt tænke mig at de prøvede kræfter med fuldlængdeformatet på et tidspunkt. Jeg tror de ville kunne smede en masse spændende overgange og lydbilleder sammen, men indtil det sker må vi “nøjes” med EP’erne.

7/10

-Peter Sandvig

Følg Lotan på Facebook her

Om anmelderen