Black Tritonus cover

Black Tritonus – A New Age Dawned in Blood

Du kan læse dette indlæg på 3 minutter.

Release: 01.04.2022

Den længe ventede debut

Black Tritonus har eksisteret på samme måde som rigtig mange andre odenseanske metalbands inden for de sidste 5-10 år. Skrevet numre i øvelokalet, indspillet en demo som for længst er glemt, spillet den (halv)årlige koncert, udgivet det der ene nummer på “Hell Comes Around III” i 2018, og så ikke rigtig gjort yderligere væsen af sig, fraset pågående rygter om udgivelsesplaner. Det er et dyndhul, som rigtig mange bands forsvinder ned i. 

Men Black Tritonus har taget øksen i den anden hånd og indspillet et album, som mange lokale metalfans sikkert har ventet på. “A New Age Dawned in Blood” er måske første skridt i næste fase af bandets karriere. Det er i hvert fald et debutalbum, der er værd at lægge ører til.

Black Tritonus pressebillede
Black Tritonus – Pressebillede Fotograf Kasper Fladmose

RIFF-A-THON!

Black Tritonus spiller dødsmetal efter alle kunstens regler. Vredt, hurtigt og med masser af dissonans. Bandets navn er en reference til hvad man i middelalderen kaldte “djævlens treklang” – en forstørret kvart eller formindsket kvint. Hvis du er lige så lidt musikteoretisk funderet som mig, så kan jeg bedst beskrive det som to satans skæve toner. 

Jeg har set Black Tritonus live et par gange, men begge gange har bandet været plaget af rigtig dårlig lyd, så jeg desværre er gået derfra uden at bandet har bidt sig fast. Lad os bare sige, at debutalbummet ændrer på den opfattelse. A New Age Dawned in Blood er en RIFF-MARATHON på 53 minutter fra start til slut.

De to guitarister, Simon Andreasen og Jeppe Christiansen, river guitarerne rundt i tonstunge chugs, galloperende løb og hylende soli med fast greb i pivarm, pinch harmonics og divebombs. Det er teknisk snilde fra øverste skuffe. De bliver solidt bakket op af rytmesektionen bestående af René Holm Nissen på bas og Odenses allestedsnærværende hyperaktive Duracell-kanin, Christoffer Birkeholm Leth (Terrorpy, Crown The Beast, Lara Luna) på trommer. Sammen udgør de to herrer rygraden i bandets numre, der giver guitaristerne plads til at udfolde sig. 

Det hele bliver toppet af med Anton Wulff Jensens vokal, der demonstrerer et bredt spektrum af metalvokal-teknikker. Der er gutturale growls, iskolde skrig og penetrerende squeals. Bandets tekstunivers centrerer sig om seriemordere, korrupte politikere og samfundskritik, som det hører sig og bør sig i dødsmetal. 

Hæsblæsende, tungt og groovy

Bandet kaster sig ud i Death Roll, der åbner med noget der lyder som et dæmonisk svin, der grynter faretruende i sit trug, og så går det ellers ud over helvedes sletter. Det ene øjeblik groover bandet tungt og hugger løs på instrumenterne, det næste øjeblik skriger guitarerne i smerte med pinch harmonics henover blastbeats. Pilgrimage of a Butcherer sætter tempoet helt op. All Ends in Flames vækker mindelser til peak Chimaira i riffs, groove og vokallevering. Organisms of Mass Destruction byder på et riff og groove, der kommanderer til circle pits når bandet spiller den live. For satan, det ser jeg frem til!

Alt i alt er albummet super velskrevet. Der er ingen riffs, der føles genbrugte eller lyder lånte, selvom groove og feel falder inden for hvad genreprædikatet “dødsmetal” foreskriver. Black Tritonus spiller dødsmetal, der lyder inspireret af giganter som Aborted, Death, Cannibal Corpse og Slayer uden at åbenlyst plagiere forbillederne. 

Konklusion

Grundstenene til A New Age Dawned in Blood blev lagt i 2019, hvor trommer og vokal blev indspillet hos Jacob Hansen i Hansen Studios i Ribe; trommerne over 2 dage i foråret og vokalen senere på året. Guitar og bas er indspillet i samarbejde Ebbe Luxhøj Grøn (Mite, Terrorpy, mm.). Bandet havde oprindeligt planlagt at indspille disse selv, men måtte erkende, at de havde brug for erfarne kræfter udefra. Baseret på Christoffer erfaring med indspilning af Terrorpys debutalbum hos Ebbe, valgte bandet at trække ham ind i processen, og han har tillige stået for mix og master.

Resultatet er et moderne lydende dødsmetal-album med helt igennem lækker produktion, velskrevne numre og ekvilibrisme i særklasse. Hvis Black Tritonus har ambitioner om at tage bandet et skridt videre, bør de ikke skulle shoppe A New Age Dawned in Blood rundt til pladeselskaberne længe, før der er en kontrakt i sigte, for her er et helstøbt debutalbum lige klar til at trykke på blodrød vinyl og smide ud i pladebutikkerne, og et band, der med den rette lydmand, kan supportere de største navne inden for dødsmetallen uden at stå i skyggen. A New Age Dawned in Blood får karakteren:

8,5/10

Om anmelderen