Bersærk - Sol albumcover

Bersærk – Sol

Du kan læse dette indlæg på 3 minutter.

Bersærk – Sol

Bersærk udkommer med albummet Sol den 23. oktober 2020 på Nordenvind Musikproduktion.

Bersærk er klar til kamp med et nyt album. “Sol” hedder bandets tredje album. Bag sig har de en EP og to albums, senest “Jernbyrd” fra 2018. Bersærk har sat solide fodspor i det danske rocklandskab gennem de seneste par år. Jernbyrd var i heftig rotation hos mig, da jeg i vanlig late-to-the-party-facon opdagede bandet langt senere end alle andre omkring mig. Jeg har en tendens til at synke ned i en kunstner, rådyrke denne i en lang periode, omgive mig med musik der minder om eller har relation til denne kunstner, og så ellers ignorere al anden musik omkring mig. Noget a la dette må være sket, da jeg endelig opdagede Jernbyrd, for Bersærk havde været igennem min hjemby Odense på deres albumtour og al ståhej omkring albummet var vist overstået. Men rent ind gik det alligevel.

Josh Homme møder Valhalla og undergangen

Men hvad er Bersærk? Hvis du ikke har hørt det før, hvordan lyder det så? Tjo, Bersærk er lyden af hvis Josh Homme (Kyuss, Queens of the Stone Age, Them Crooked Vultures, m.fl.) var vokset op i det mørke Jylland uden at have andet at lave end at rålæse Valhalla-tegneserier og slås med imaginære jætter med sit sværd (læs: en pind). Det er vikinge-æstetik med en svulstighed, der vil få Jim Lyngvild til at rødme.

Ragnarok kommer

Det er et pessimistisk klarsyn af, at Jorden er ved at gå under – alt kan kobles sammen med Ragnarok, og at menneskets vilje er så stærk, at sejren er uundgåelig. Alt er krig, ødelæggelse og genfødsel. Som når forsanger Casper Roland Popp på “Blod & Stål” synger “Udenfor ringen, står verden i flammer, indtil døden dræber sig selv, og morgengryet kommer”. En stor fed streg under at verden er uigenkaldeligt på vej i afgrunden. Tilføj danskens viljestyrke, referencer til Yggdrasil, Asgård, Fenrisulven og noget med bål, flammer og koldt stål i hånd, og så har du essensen af Bersærks tekstunivers. Det er lige før man gror et stort rødt fuldskæg af at lytte til Bersærk.

Bersærk bandphoto

Møg beskidt og møg lækkert

Mere alvorligt så er Bersærk lyden af noget af det bedst groovende stoner-rock fra Danmark. Trommer og bas svinger, som du ikke har hørt det siden Brad Wilk og Tim Commerford fra Rage Against The Machine. Jeg er vild med Bersærks baslyd. Den veksler mellem at være helt ren og punchy til at være møgbeskidt svøbt i fuzz uden at miste definition. Guitaren følger samme opskrift. Den er både artikuleret og beskidt på samme tid, og så tilfører den et væld af harmonier, som er umiskendeligt “Bersærk” – et band, der har ufatteligt godt fat i deres lyd. På Sol udvider de endda paletten med synths, mellotron, mandola og samples, mm.

Bersærk har også en samfundskritisk vinkel, som når Popp synger “Det blev født ud af dissonans, en helt ny variant, af et væsen der engang kunne skelne, mellem falsk og sandt” på “Blodmåne”. Hele nummeret læser som et opråb til at lade klarsyn råde og arbejde på at hele den splittelse, vi ser rundt om i verden, for det er i sidste ende vores eget blod vi spilder, hvis vi går løs på hinanden. Den dystre, ambiente “AHKI” består af synths og lydflader, der kobles med lydklip fra en nyhedsoplæser, der beskriver en atombombe blive kastet over en by. Tredje verdenskrig er ikke langt borte i Bersærks univers, og atomvåben er stadig det tætteste vi mennesker er kommet på Ragnarok.

Hil Odin!

“Sol” er lyden af et band, der har så godt fat i deres sound, at de kan udvide deres musikalske ramme, uden at gå på kompromis med motivet. Tekstmæssigt har bandet skabt et univers, der taler lige ind i den danske folkesjæl; mindet om de danske vikingers mod og styrke, “storhedstiden” om man vil, og der trækkes paralleller fra den nordiske mytologi til vores moderne samfund, mens der revses for overforbrug, dissonans, og den uundgåelige undergang. Ved Odin, dét er hedningehegn!

8.5/10

-Jesper Christensen

Følg Bersærk på Spotify her

Om anmelderen