ORM pressebillede

ORM – IR

Posted by
Du kan læse dette indlæg på 3 minutter.

 

Det danske black metal band, Orm, er i fredag den 30. august 2019 aktuelle med albummet IR, hvorfor du nu sidder og læser denne anmeldelse.

To ret lange sange

Pladen er bestående af to sange, “Klippens Lyse Hal” og “Bær Solen Ud”. Og så tænker du nok “to numre kan da på ingen måde svare til en hel plade”, men jo det kan det altså, når numrene varer henholdsvis 23 og 24 minutter.

“Klippens lyse hal” starter ud med en intro, som bærer over i blastbeats og fræser-riffs. Man er ikke i tvivl om, hvad det er, vi hører: black metal. Vokalen kommer på og er, igen, en typisk black metal vokal.
Men det skal siges, at Orm ikke ‘bare’ er black metal. De formår allerede hurtigt i pladens første sang, at bygge en storladen stemning op, som bærer lytteren på en rejse ind i et mørkt, dystert og koldt univers, hvor håbløshed er tydeligt i hvert eneste åndedrag.

Der er styr på kaosset og smuk poesi

Noget af det “sjove” ved black metal er, at du tit skal lede efter skønheden i kaosset, og det er da også først et godt stykke inde i pladen, at jeg begynder at bemærke de små nuancer, der ligger gemt i muren af støj. De to guitarister (og sangere) Simon Sonne og Theis Wilmer giver lytteren en masse fede melodier, som man hurtigt finder sig selv nynnende med på.

Og nu vi snakker om guitar. Cirka 10 minutter inde i åbningsnummeret kommer et af mine yndlingssteder på pladen. Et fuldstændigt åndssvagt lækkert palm-muted riff brager ud og det hele bliver lidt groovy for en stund – et lækkert afbræk, som får mig til at sidde og nikke med nakken og smile for mig selv. Tak for det!

Og nu er det ikke fordi, jeg vil gå hen og lege overanalyserende dansklærer i gymnasiet, men disse linjer fra “Klippens Lyse Hal” er simpelthen intet mindre end fantastisk dansk poesi:

“Berig dette folk af længsel, berig dem med din sjæl

I afsavn af lyset, skal I leve for jer selv

I ensomhed”.

Solen bæres ud

Pladens andet nummer “Bær solen ud” starter med en smuk akustisk intro med noget ambience i baggrunden. Endnu en gang viser Orm deres sans for, og evne til, detaljer og dynamik.

Nummeret bærer os fra stilhed til kaos og til stilhed igen. “Bær solen ud” bærer præg af at være et mere melodisk nummer med mere fokus på storladenhed. Endnu en gang får man en ordentlig omgang riffs, der både er melodiske og kaotiske. Der er clean passager, der leder lytteren hen til forståelsen af, at vi nærmer os slutningen på pladen og måske endda på livet selv.

Selve outroen på pladen er nærmest et nummer i sig selv. Syv minutter lang og storladenheden bygger sig op for hvert minut, der går. De forstår virkelig at slutte en plade med manér, for hold nu kæft, hvor er det egentlig rørende. Det frembringer en masse følelser hos mig som lytter, og det er så fedt at høre et band, der ikke er bange for at tage sig tid til at levere det udtryk, de føler musikken skal have. Det er ikke rushed, det er gennemført. Der er tænkt over alle detaljer på begge numre.

Skummelt og råt

Selve lyden på pladen er meget, som man kan forvente af en black metal plade – en relativt skramlet lyd, der giver et meget råt udtryk og den slags plader er bestemt ikke for alle. Men Orm er heller ikke interesseret i at være for alle, de er meget bevidste om, at deres musik er for en bestemt flok. Men er du til den rå og skramlede lyd, og kan du holde fokus i så lang tid (for det er fandme noget af en mundfuld med så lange sange), så er det her pladen for dig. Det er ondt, brutalt, smukt og storladent. Jeg håber, at der er mange, der vil give den her plade en chance, for der er nok et par stykker, der bliver skræmt væk af, hvor lang den er.

Jeg kunne personligt godt tænke mig noget mere klarhed i produktionen, og så bliver vokalen i det lange løb for ensformig til, at jeg hele tiden kan fokusere på den, men derudover er det en plade, jeg virkelig har nydt at lytte til. Tusind tak til Indisciplinarian Records for at sende pladen vores vej, tak til Orm for at lave den og vi glæder os til at se den fremført live!

8.5/10

Find Orm på Spotify her: https://open.spotify.com/artist/2E8FAAk6jPrKHlFdDxCBQD?si=NPVk7VO8Q7yvII2xINr_Dg

 – Peter Sandvig

Om anmelderen