Mindmare + Materia Studenterhus Odense 22-03-2019

Posted by
Du kan læse dette indlæg på 5 minutter.

Mindmare

Fotograf Kasper Fladmose – https://kasperfladmose.com

Fredag aften, den 22. marts 2019 præcis klokken 21, skulle det hele gå løs. Det skete så ikke lige på klokkeslæt, men som Radons fotograf udtalte sig: “Jeg har ventet 10 år på den her plade, jeg kan godt vente 30 minutter mere”.

Og hvad var det så, vi alle stod og ventede på, her på Odense Studenterhus?

Det var intet mindre end udgivelsen af de lokale legender, Mindmares debutalbum: Psychotic Regression, samt de polske metallere i Materia.

Snakken går livligt før koncerten, mange anekdoter bliver delt om forskellige koncerter i Mindmare-regi og der er generelt bare en hyggelig og fed stemning blandt publikum.

Mit eget personlige forhold til Mindmare stammer tilbage fra 2004, hvor min bedste ven og jeg løj om, at vi sov hos hinanden for at komme til at se Mindmare og Raunchy på Rytmeposten – komplet med en pose bajere i hækken ude foran. Dette taget i betragtning er jeg bestemt også en af dem der har glædet sig helt vildt til den her aften – for nu kommer pladen fandme!

Det er et meget afslappet Mindmare, der går på scenen og tager deres instrumenter på og publikum er måske ikke helt med på at showet er ved at gå i gang, før vi lige pludselig er halvvejs inde i aftenens første nummer – åbningsnummeret fra den nye/længeventede plade Psychotic Regression, nemlig sangen Psychotic Regression.

Det føles som om der liiige skal varmes op og strækkes ud – både hos Mindmare og hos publikum. Det hele er ret stillestående i de første par numre, men så begynder folk også at finde på plads oppe foran scenen og slå håret løs – men så er der også en veritabel headbangende mur oppe foran scenen resten af koncerten.​

God barplacering og hilsen til Trump

Folk bevæger sig i en lind strøm til og fra scenen, men kun for at hente friske forsyninger af øl i baren, der på studenterhuset er dejlig tæt på scenen. For hold nu kæft, hvor bliver koncerten altså bare federe og federe for hvert nummer. Jeg får placeret mig foran guitarist Michael Hansen-Buur og bliver forkælet med det ene lækre riff efter det andet. Mindmare er både brutale, thrashy,  til tider mega melodiske og alt sammen tilsat et lækkert groove, man bare ikke kan lade være med at headbange til. Det er bare noget der giver en fest – og det er fedt!​

Showet bærer tydeligt præg af at være et “hjemmebane” show, hvor Mindmare selv brillerer med lidt ​selvironisk humor ved midt i showet at proklamere, at de altså “lige tager en pause på fem år, før vi fortsætter med resten af settet”.

Der bliver opfordret til headbanging, øldrikning og endda sendt en hilsen ud til USA’s orangefarvede leder.

 

Nu skal det ikke være guld, grønne skove og rendyrket nostalgi-narko over hele linjen. Der var en del knas med lyden – i de første par numre havde jeg svært ved at høre stortrommerne og jeg var sgu lidt i tvivl om, hvorvidt de havde glemt at tage en lilletromme med eller om den bare ikke var mic’et op. Lyden bliver dog relativt hurtigt fikset, og udover at det kunne være lækkert med lidt mere balancering, guitarerne imellem, er der ingen klager herfra.

 

Alt i alt var det pissefedt. Efter et par usikre numre i starten kom der mere bevægelse i både publikum og Mindmare. Der blev poseret på den fede måde, og headbanget på alle tænkelige måder.

Var der lige et par fills på trommerne, der væltede lidt, et par riffs der blev spillet på en lidt alternativ måde og alt sådan noget? Ja, det var der. Var det skide ligegyldigt? Ja for fanden!

Efter koncerten fløj både anmelder og fotograf op i merch-boden for at købe tshirts og plader.

 

Mindmare er fede, deres musik er fed og koncerten var fed! Hvis de kommer mere ud at spille, vil det hele bare blive endnu bedre. Vi her på redaktionen krydser i hvert fald fingre for mere ny musik, og flere liveshows (og vil for resten gerne lige interviewe dem om den nye plade også!)

 

8/10

 

Materia

Fotograf Kasper Fladmose – https://kasperfladmose.com

Aftenens sidste band var de, for mig, fuldstændig ukendte Materia.

Der var ikke den store fanfare, da de gik på – det var lige på og hårdt og jeg må indrømme, at jeg gennem det første nummer var ret så skeptisk og måske endda lidt negativ.

I starten lød det som om de slog på deres instrumenter og forsangeren bare skreg forskellige tilfældige bogstavsammensætninger ud i rummet. Om det var på polsk aner jeg ikke, men det virkede ret random.

Efter et par numre begynder deres musik dog at give mere mening for mig. De får givet den max gas med djenty breakdowns, dissonante akkorder og atmosfæriske tappingstykker med underliggende grooves. Man kan næsten fristes til at sige, at det er det deres sange består af – men det er sgu egentlig meget fedt. Vokalen er noget skrig og growl det meste af tiden, men ind imellem bryder der noget clean sang frem, som jeg må indrømme, at jeg bestemt ikke bryder mig om. Ikke fordi jeg har noget imod, at der synges rent i metal – jeg har trods alt lige oplevet  Mindmare gøre det, hvor det bare var pissefedt, men hos Materia lyder det ærlig talt forceret og rimelig malplaceret – æv!

 

Materia er meget energiske på scenen og publikum er helt med på den. Dog er der blevet tyndet noget ud i publikum efter Mindmare forlod scenen. Det er lidt ærgerligt, men sådan er det bare ind i mellem.

Der er desværre en del tekniske problemer, der lidt får gassen til at gå af ballonen. Så er der noget med trommerne, der skal pilles ved af et par omgange og bassen skal da også skiftes ud på et tidspunkt.

Det gør, at det føles lidt som afbrudt samleje og det er ærgerligt, fordi Materia gør alt, hvad de kan for at være energiske og spille tight.

 

Men det bliver bare ikke til mere end det, hvilket er ærgerligt, for jeg tror Materia kan være så meget federe på en scene end de var denne gang. Jeg vil derfor stadig anbefale læseren at tage ind og se Materia, hvis de en anden gang skulle spille i nærheden – jeg  gør nok det samme.

 

6/10

 

Aftenens dom:

En fed aften på Studenterhus Odense, som formåede at banke en lækker pakke af metalbands sammen. Mindmare sparkede røv og Materia gjorde det samme, bare en mindre fod på en mindre røv.

Lyden var overvejende fed ​trods småproblemer, scenen har en fed størrelse, der passer skide godt til lokalet og man kunne få Odense Classic på flaske til en tyver, så man har simpelthen ikke lov til at klage.

 

En stor tak skal lyde til Studenterhus Odense for at lade os komme anmelde koncerten og til de respektive bands for at give nogle fede koncerter.

 

– Peter Sandvig

Se vores billeder fra aftenen her:

Om anmelderen