Grusom + De Forbandede, Harders Svendborg

Posted by
Du kan læse dette indlæg på 5 minutter.

#fynboerpåtur ..til Sy’fyn

Lørdag den 13. april var Radon taget et smut ud til Sy’fyns perle, intet ringere end Svendborg.

Dette for at opleve odenseanske De Forbandede og lokale Grusom på Spillestedet Harders.

Vi bliver i døren mødt af et par hyggelige mennesker, som vi står og snakker lidt med, og kommer så ned til et hyggeligt lille spillested, hvor der står nogle flere hyggelige mennesker i baren, der serverer øl. Mit førstehåndsindtryk af Harders er kort sagt, at det er hyggeligt.

De Forbandede

Klokken 21 står jeg i baren og er ved at købe mig en fadøl, men kan pludselig høre den lækre lyd af en guitar, der med 1000 gange delay står og larmer og feeder og gør mig glad. Jeg skynder mig naturligvis helt op foran, da jeg, ærlig talt, er rimelig stor fan af De Forbandede.

De lægger ud med det tunge nummer “Kongen klædt i gult” som er at finde på den fynske metal-compilation plade “Hell Comes Around III” og intensiteten er skruet helt i vejret fra starten af.

De Forbandede kan altså bare et eller andet live. Numrene flyder ind og ud af hinanden og man er bare i en sindstilstand væk fra det normale, når de spiller. Om det er den tunge bas, der bare buldrer afsted, de fræsende guitarsoloer, de svævende keys eller drivende trommer ved jeg ikke. Men det fungerer bare så pissefuckingfedt.

Michael Hansen Buur skal altså virkelig fremhæves i den forbindelse. Han står sikkert ovre i sit hjørne af scenen og dirigerer drømmende melodier og hæsblæsende akkorder på keys ud over scenekanten gemt væk bag sin hat. Han gør måske ikke det store væsen ud af sig på scenen, men hans blotte tilstedeværelse giver liveshowet en ekstra dimension.

Livemusik når det er bedst

Især numre som “Befri dig selv” og “Må dit liv gå op i ild” bliver til noget helt særligt live. Bassist Nicolei (for nogle bedre kendt som DJ Necroleg) siger nærmest overlegent på et tidspunkt i koncerten: “Vi sagde jo, det var syrerock, men vi sagde ikke, det var god syre”.

Det lader til at trommeslager Ricky løbende har nogle småproblemer med sin lilletromme, hvilket er lidt ærgerligt, men som han klarer uden rigtigt at det giver væsen af sig. Han kigger lidt vredt på den og så lader det til at den makker ret derefter.

Settet bliver måske lidt vel langt, og jeg troede faktisk, det var forbi en eller to gange, før det rent faktisk var forbi og det er sgu lidt ærgerligt. Man får lidt følelsen af, at det blev lidt længere end det rent faktisk burde.

De Forbandede er bare pissefede, og mange flere burde kende til dem. De gav et pissefedt show til de fremmødte, som åbnede mere og mere op i løbet af koncerten og der kom en god flok mennesker op foran scenen og nød koncerten.

Jeg håber, at der er ny musik på vej og mange flere koncerter også. Jeg står i hvert fald tilbage med en følelse, efter koncerten, at min aften ville være helt perfekt, hvis den sluttede her. Og det er jo så her den svære opgave starter for et hovednavn. For når opvarmningen er så fed, så har man altså noget at leve op til.

De Forbandede: 8.5/10

Grusom

Og så var det efter en kort pause ved at være tid til Grusom. Snakken gik højt under pausen, og også under koncerten. Det er en af farerne ved de mindre/intime spillesteder at lige meget, hvor du går hen, kan du høre folk knævre.

Men Grusom kommer på, og min umiddelbare tanke er, at der godt nok er mange på scenen. Hele syv bandmedlemmer får jeg talt det til, og der lader til at give noget pladsmangel på den lille scene.

Folk er godt på fra starten og hjælper Grusom, der ærlig talt lader som om de lige skal kickstartes, før de kommer ordentligt op i gear.

Men når sang nummer to i settet er et af deres største hits, nemlig “The Journey”, så er festen allerede godt i gang.

Lokale helte og god lydmand

Grusom er tydeligvis lokale helte, og folk er uden tvivl glade for at se dem. Der bliver danset, snakket og sunget med på sangene og forsanger Nicolaj lader til at kende næsten hver og en blandt publikum. Der bliver i hvert fald sendt talrige hilsener ud til forskellige mennesker i salen. Man føler sig næsten udenfor, fordi man ikke lige får et shoutout fra scenen.

Jeg bevæger mig en del mere rundt i lokalet end jeg gjorde til De Forbandede. Og må sige at lydmanden formår at arbejde med, hvad han har. Harders må være et svært sted at lave lyd på. Især når man tæller et syv mand stort orkester.

For mange kokke i køkkenet

Og her kommer vi til noget af det, der undrer mig ved Grusoms nylige tilføjelse til deres lineup. De er nu hele tre guitarister, og jeg forstår det ærlig talt ikke. De spiller som oftest relativt unisont, og den nye guitarist får ikke gjort det store væsen ud af sig rent musisk. Han spiller alt det, han overhovedet kan og har en fed tilstedeværelse på scenen, men jeg har ofte svært ved at dechifrere, hvad det er han spiller, for det går tabt i lydbilledet. Der er lige en solo i ny og næ, som giver mening, men det virker svært at retfærdiggøre en tredje guitarist, når denne ikke får gjort så meget væsen af sig. Måske det giver bedre mening, når de får skrevet noget nyt musik, der tilgodeser det ekstra medlem. Skulle det ske, ser jeg frem til det med glæde, for Grusom er altså nogle formidable sangskrivere.

Pisse fed call and response

Mange af deres sange går bare op i en højere enhed, når deres keyboardspiller og, hvad jeg antager er, leadguitaristen spiller op mod hinanden. Det er dem, der virkelig gør koncerten fed for mig. De udviser en lækker spilleglæde og deres samspil på scenen bliver ofte centrum for mit fokus i hvert fald. De dominerer det, for publikum, venstre scenehjørne med hård hånd og er en force på scenen.

Forsangeren gør sit bedste for at underholde publikum med dans og nærvær, iført de strammeste og mest lavtaljede bukser, jeg længe har set på et menneske, og folk kan lide det. Jeg synes, det bliver liiiige en tand for lokalt med alle de shoutouts til forskellige mennesker og snakken mellem mange af sangene. Det er lidt ærgerligt, og gør lidt, at man føler, det bare er en åben øver frem for en reel koncert.

Men når det så er sagt, så er Grusom fede. Deres sange er enormt velskrevne og der er en god dynamik i dem og settet generelt. Man kan mærke og se deres glæde ved at spille live, og det er altså lækkert. Også selvom nogle af bandmedlemmerne bliver væk på den lille scene …

Grusom: 7/10

Alt i alt en fed aften på Harders i Svendborg. De Forbandede leverede en fantastisk koncert, og Grusom gav os en god solid koncert. En fed måde at kickstarte påsken på.

 – Peter Sandvig.

Billeder af Kasper Fladmose

Se galleriet her:

Galleri: De Forbandede, Grusom, Harders 13. april 2019

Om anmelderen