Averted - Silence cover

Averted – Silenced EP

Du kan læse dette indlæg på 3 minutter.

Averted – Silenced EP

Djent “progressive metalcore”

Averted er dannet i Southampton, England, i 2018 af guitarist Jamie Stevens og trommeslager Merlin Parr (han er magisk bag et trommesæt, siges det!). Bandet er startet som et sideprojekt for, at de to kunne udforske “the techy side of metalcore” også kaldet “progressive metalcore” (don’t-call-it-djent!). I 2019 fik de selskab af forsanger Syhem Angel og bassist Logan Ashed. EP’en er blevet til på moderne vis, ved at medlemmerne har udvekslet idéer og skrevet numrene via internettet, inden de er gået i studiet for at indspille.

Averted band

Female-fronted progressive metalcore 

“Silenced” består af seks numre med en samlet varighed af 25 minutter. Teksterne udforsker historier om smerte og tilgivelse og behandler temaer som krig, fejltrin og gengældelse. Vokalen leveres af førnævnte Syhem, der er noget så sjældent som en kvindelig vokalist i et metal-band (der bliver flere og flere af dem, heldigvis). Hun gør det godt! Med overbevisende ren vokal og mere end godkendte screams og growls sætter hun melodi på bandets tekniske musikalske fundament. Jeg ville blot ønske, at de havde genovervejet de meget høje toner, som hun synger ca. 40 sekunder og igen 2 minutter inde i sang nr. 2, “Silenced”. De skærer sgu lidt i ørerne. Kunstneriske valg er kunstneriske valg, meeen…

Onomatopoietikon-metal 

Musikken er klassisk djent progressive metal. Guitar og bas der chugger synkoperet i takt med stortrommen, shreddy soli og tonsvis af riffs. Jeg har ikke talt takter, men på overfladen er bandet ikke det mest matematisk udfordrende, som det ellers er typisk inden for progressive metalcore (lyt fx. til bands som Periphery, TesseracT og Monuments).

Bandets lyd er ret typisk for genren. Klikkede dobbeltpedaler, femstrenget bas med den nyklassiske Nolly-tone (Darkglass distortion-pedal eller forstærker der distorter de højere frekvenser og efterlader de dybere frekvenser rene), og en syvstrenget guitar der med garanti går gennem en Horizon Devices Precision Drive ind i en Peavey 5150/6505+ og ud gennem et Mesa/Boogie Oversized 4×12” kabinet. Eller også er det hele modelleret med plug-ins, Axe-FX og Superior Drummer. Digital musikproduktion er nået umådeligt langt i de sidste 5-10 år. (“You think those are real instruments you’re hearing? – for at parafrasere Morpheus fra The Matrix)

Moderne musikhistorie med Jesper

Ovenstående kan lyde som en kritik, men når hele djent-genren var opkaldt et onomatopoietikon, et lydord som “vov” eller “muh”, så kan det være svært at bryde skabelonen og stadig være med i hulen. Vent, et ornito-hvad-for-noget? O-no-ma-to-po-i-e-ti-kon (Jeg er ikke engang selv sikker på, hvordan man deler stavelserne op!). Et ord der efterligner en lyd. 

Historien går således: Fredrik Thordendahl fra Meshuggah forsøgte en gang i en brandert at beskrive den guitarlyd bandet tilstræber overfor nogle fans. Dette blev til “dj – dj – dj – dj”, men de forstod det ikke, og troede det var et svensk ord, der skulle udtales “djent”. Udtrykket slap løs på nettet, hvor guitaristen Misha Mansoor fra sit hjemmestudie var medvirkende til at udbrede ordet som en genrebetegnelse for bands der efterstræbte Meshuggahs guitarlyd. Djent bredte sig som en steppebrand, Misha Mansoor dannede senere Periphery, der blev bannerførere for djent-genren, men med tiden blev udtrykket en joke, og Misha, m.fl., besluttede sig for at bevæge sig væk fra “djent” som en genrebetegnelse, og i stedet kalder man nu ofte genren for “progressive metalcore”. Grundlyden er dog stadig den samme, men nok om det…

Konklusionen

Hvis du skal høre et par af de seks numre, så vil jeg anbefale åbneren “The Plea” eller “Sacrifice”, som bandet også har indspillet video til:

[youtube v=”YyWhLRvPNQM”]

Den årvågne seer vil nok observere, at der er fem musikere med i videoen, selvom der efter bandets eget udsagn kun er fire med. Til det må jeg være svar skyldig. Fraset genrebetingede lydmæssige begrænsninger og en enkelt skæv tone synes jeg ret godt om EP’en “Silenced”, og for det får den karakteren:

6,5/10

Averted – Silenced havde release den 18. januar 2021.

Følg Averted på Facebook her

Om anmelderen