Livløs

Livløs + Special Guests: Cabal & Dirt Forge / Posten d. 11.09.20

Du kan læse dette indlæg på 6 minutter.

Livløs + Special Guests: Cabal & Dirt Forge / Posten d. 11.09.20

I dag skulle det ske. Længslen, der kom snigende og bed sig fast henover foråret og sommeren, efter Danmark lukkede ned pga. COVID-19, skulle endelig stilles. Vi har gået og sukket, kigget ned i jorden, taget vores høretelefoner på og skruet ekstra godt op, så det føltes lidt som the real deal. Men i dag skulle det ske, og det skete. Plasteret blev revet af og FOR FUCKING HELVEDE OG SATAN, HVOR VAR DET RART ENDELIG AT VÆRE TIL METALKONCERT IGEN! Også selv om man skulle sidde ned.

Posten lagde hus til aarhusianske Livløs’ efterårstour, der er sat i verden som opvarmning til bandets andet album, som de har skrevet, indspillet og lagt sidste hånd på gennem det sidste års tid. Med sig havde de taget de to københavnske bands Cabal og Dirt Forge.

Dirt Forge

Dirt Forge

Netop Dirt Forge fik æren af at levere de første metalliske livetoner, som det sultne odenseanske publikum har hørt i henved et halvt år. Dirt Forge er en trio. Guitaristen håndterer vokalen, bassisten synger pletvist kor, og trommeslageren lægger et tungt groove. De lægger hårdt ud med helt klassisk stoner metal. En god middelgrund inden for genren – a la High On Fire uden thrash-elementerne, men med en mere dynamisk bredde.

Guitaristen leger med clean guitar, muligvis noget akustisk simulation og masser af delay. Trommeslageren aktiverer samples med synth og andre lækkerier, og bassisten laver leadbas, som bærer store dele af enkelte numre. Det hele er lækkert og spændende at høre på. Første nummer er lidt præget af for meget bund i stortrommen, men det kommer hurtigt på plads, og Dirt Forge lyder virkelig godt. 

Dirt Forge

De første to numre er fra tidligere udgivelser, jeg fik ikke fat i titlerne, men det er fuldfed stoner med masser af groove. Tredje nummer bliver præsenteret som værende nyt, og her må jeg sige, at Dirt Forge overraskede utroligt positivt.

Her fik vi et langt, eksperimenterende nummer med stor dynamik, mange forskellige udtryk, skiftende taktarter, grooves, mm., der led tankerne i retning af både Sleep og Tool (tænk fx. 7empest fra det seneste album, Fear Inoculum) på samme tid. Dirt Forge udtalte tidligere på dagen til Radon, at dette nye nummer, og det kommende album, ville være markant anderledes end debutalbummet, Soothsayer, fra 2017. Hvis det tilfældet, så ser jeg meget frem til at give det et lyt!

Dirt Forge slutter af med to gamle numre. På de 30 minutter får de fyret i alt fem numre af, men bandet bruger tiden fornuftigt, og publikum er sultne efter mere, da bandet slutter af.

Dirt Forge: 7/10

Find Dirt Forge på Spotify her

 

Cabal

Cabal

Cabal går på scenen efter et kort change-over, og forsanger Andreas giver udtryk for, at det sgu er lidt underligt at spille for et publikum, der sidder ned. Jeg tror publikum har det lidt på samme måde med situationen. Det er også Cabals første koncert i seks måneder, men de virker ikke rustne.

Cabal er en sekstet med tre guitarister, en bassist, en trommeslager og en forsanger. Tre guitarister til trods, så lægger Cabal ikke fra land med samme intensitet som Dirt Forge. Der mangler noget tyngde. En tyngde, der af én eller anden grund, mangler i hele koncerten.

Cabal stemmer meget langt ned, og det kan ærgre, at der ikke er mere styr på frekvensområderne, især når to af guitaristerne bruger top-moderne digitale modelleringsforstærkere, for alle tre guitarist drukner stort set i stortromme og bas, og selvom bandet synkron-headbanger og forsangeren brøler lungerne ud, så virker det altså ikke helt. Selv de mange triggerede bass drops kan ikke opveje manglen på guitar. Jeg går i baren under koncerten, og også fra barområdet har jeg svært ved at høre guitarerne.

Cabal

Anyways, der går 3-4 numre inden guitarerne stikker hovederne frem, og så får vi rigeligt med brutale riffs. Midtvejs gennem settet får vi en “sjæler”, men ellers er fuld smadder på hele vejen. Undervejs virker forsanger Andreas lidt usikker på, hvordan han skal interagere med det siddende publikum.

Det kan jeg sgu ikke fortænke ham i. Vi får nogle ældre numre henimod slutningen, og et teknisk problem med trommeslager Nikolajs pedal bliver hurtigt løst, inden bandet tonser derudaf igen. Cabal leverer teknisk overlegen og brutal deathcore, men koncerten lider under et uheldigt lydbillede. 

Cabal: 6/10

Find Cabal på Spotify her

 

Livløs

Livløs

Livløs indtager scenen med en stemningsfyldt intro på backing track, går derefter over i lidt håndspillet guitar intro, inden de sparker koncerten i gang med deres hurtige melodødsriffs. Inden første nummer er i gang, går det dog galt. Guitarist Franz har muligvis knas med sin trådløse sender og signalet forsvinder igen og igen, trods flere forsøg på at fixe problemet ved siden af scenen.

Resten af bandet spiller dog ufortrødent og professionelt videre og nummeret spilles færdigt. Da første nummer er færdigt, trædes der vande, da Franz stadig har problemer. Forsanger Niklas forsøger at få tiden til at gå med snak, men løber tør for ting at sige, og så er der stilhed, kun afbrudt af skratten fra Franz’ guitar. Det hele er liiidt træls, især når man står på scenen. Publikum er dog overbærende og problemet bliver løst. Franz er klar til aftenens andet nummer, og resten af koncerten forløber smertefrit.

Livløs

Og problemerne er hurtigt glemt, for Livløs spiller røven ud af bukserne i sammenlagt en time. Vi får numre fra det seneste album og numre af ældre dato, og vi får endda også en forsmag på det nye album – et nummer, der har et lidt tungere, langsommere feel, men som lyder meget lovende. Livløs giver den virkelig gas og forsanger Niklas gør sig for at engagere et det siddende publikum. Og det virker. Der headbanges ved bordene, der kastes horn i vejret, og en enkelt publikum har så svært ved at overholde corona-reglerne, at han SIMPELTHEN er NØDT TIL at rejse op og headbange ved bordet flere gange.

Det er ingen skade til og vagten ser igennem fingre med det. Det er jo bare god stemning. For for satan, hvor har det været tiltrængt at blive rystet igennem og skreget i gulvet. Sidst jeg så Livløs, var Simon Olsen stadig forsanger i bandet, han har efterladt nogle store sko at udfylde, men Niklas Lykke gør opgaven til hans egen og har publikum i sin hule hånd. Selv i siddende stilling. Bassist Søren hjælper også godt til med sin energiske tilstedeværelse på scenen.

Livløs er yderst sammenspillede og leverer et både melodisk og aggressivt show, der tillige lyder godt. Showet sluttes af med et ekstranummer, der tilsyneladende er en publikumsfavorit, og flere publikummer har nu svært ved at blive siddende. Der bliver headbanget i stor stil til sidste anslag.

Livløs: 8/10

Find Livløs på Spotify her

Stor ros til publikum

Det er interessant at se tre forskellige metalbands spille for et siddende publikum, noget som ingen af dem sikkert rigtigt har prøvet i samme omfang tidligere. Lige så interessant er det at se en forsamling fuld af metalfans, der er vant til at stå oppe foran scenen i en stormflod af sved og lavtflyvende fadøl, sidde pænt og headbange ved bordene. Jeg forstår sgu godt, at en lille håndfuld publikummer havde svært ved at holde røven i sædet til allersidst, og jeg glæder mig til vi igen kan stå tæt foran scenen og opleve klimakset bygge sig op. Aftenen bød på et overordentligt velopdragent publikum, der med sikkerhed nok skal vænne sig til de nye realiteter i den nærmeste fremtid. 

 

Aftenens samlede dom: 8/10

-Jesper Bøggild-Christensen

 

Se vores fotografs galleri her:

Om anmelderen