Interview med Wokeh
Vi har sendt black-doom-bandet Wokeh en række spørgsmål, som de har være så søde at svare på.
Læs med, når de beskriver hvordan de bygger sange op, hvem der er en sand riff-snedker og hvem der er mest kræsen i bandet.
Tak for interviewet!
Kan i fortælle lidt om Wokehs historie og besætning?
Simon: Tiago og jeg har spillet sammen tidligere i et sludgeband Cacus, som jeg så gik ud af. Efter jeg har holdt en pause med musik, mødte jeg Tiago på lygtens kro i en halv brandert og spurgte om vi ikke skulle lave et band igen. Tiago var klar og kendte Matthew.
Tiago: Jeg mødt Matthew til et Conanshow på stengade i 2018, og allerede der kunne jeg mærke at vi kunne godt lide mange af de samme tinge, men det som jeg syntes var fedt, var at vi kunne snakke om musik og om hvordan et band kunne være og hvordan man kunne bygge sange op eller hvad tekster skulle handle om. Det startet med at vi skrev frem og tilbage om hvad det kunne blive til, hvor bl.a Matthew sendt mig en del videoer, hvor han spillede riffs/idér. Allerede der kunne jeg mærke at vi skulle lave noget sammen. Vi manglede en trommeslager og jeg havde allerede Simon i tænkerne, da vi havde spillet sammen før og jeg syntes Simon ville passe rigtig godt ind. Så det var ret heldigt at vi mødtes på mit arbejde og fik snakket om det. Jeg må indrømme at vi lavet allerede 2 sange i vores første øver, så kemien var der.
I har lige smidt et drønfedt album på gaden, hvordan har modtagelsen af det været?
Simon: godt spørgsmål
Tiago: Tak! Vi er et forholdsvis nyt band, med en EP og en LP ude, plus 3 live gigs, Så der er en del folk som stadig skal introduceres for vores musik, og det havde vi tænkt skulle ske i år, men på grund af den situation vi lever i med covid-19, er det ikke gået så stærkt som planlagt. Men det er noget vi alle sammen skal forhold os til, så vores plan til næste år, er at komme ud og spille så meget som muligt og arbejde på vores næste plade, hvilket forhåbentligt vil få flere til at høre vores musik og opleve os live.
Hvordan fungerer skriveprocessen i bandet? Er der en primær sangskriver der kommer ind med færdige numre, eller opstår det meste i øvelokalet?
Matthew: Det kan være lidt blandet. For det meste skriver jeg riffs derhjemme og sætter dem sammen til hvad jeg har af ideer til sange, men det er virkelig sjældent at en sang forbliver på den måde jeg har arrangeret det. Simon kan være meget kræsen og stædig, hvilket betyder hvis han ikke kan lide noget, så kommer det ikke med. Samtidig kommer han altid med forslag og ideer til sangene der øger dynamikken i musikken og så omskriver vi indtil alle er tilfredse.
Simon: Matthew er en riff-snedker, så når han kommer med en udkast til en sang, er der som regel en satans masse riff der bliver skudt af i en helveds fart på 4 minutter, og så handler om fange de fede og koge det ned til en sitrende fon.
Da vi skrev musik til vores album var, og er vi stadig, et relativt nyt band hvor vi alle tre lige skal finde hinanden rent musikalsk, derfor har det nemmeste været at sætte en ”dogme” for os selv der hedder doom og black. På den måde har vi effektiviseret skriveprocessen for at komme ud og spille så hurtigt som muligt. Der er jo trods alt federe at stå på en scene, end i et øvelokale. Men hvem ved hvad ”Dogmen” bliver næste gang.
Tiago: Mattew og Simon skriver musikken, men vi er god til at kommunikere med hinanden, om hvordan det hele skal hænge sammen, og hvordan de forskellige sange skal være.
Hvordan finder I inspiration til jeres musik?
Matthew: For mig lytter jeg ikke normalt til musik der er så tunge og downtempo som Wokeh. Jeg lytter meget til High on Fire, og mange stoner eller sludge bands som Doctor Smoke, Dvne, og Forming the Void f.eks. Men når jeg skriver til Wokeh, arbejder jeg indenfor de mange begrænsninger vi har oprettet til at styre vores lyd; mest nedslag, lange noter med fingerspil oveni, osv.
Simon: Black metal har nok været en del inspirationen til Wokeh selvom det er den modsatte tempoleje. Bands som Behemoth og MGLA har nok sat deres præg i de melodiske stykker. Trommerne skal derimod være så tunge i røven som muligt og sørge for at der ligger en puls til guitaren og vokalen.
Tiago: Vi tager inspiration fra en del Doom Death og Black Metal bands, også når det kommer til vokalen og hvordan jeg vælger at brug den og hvor dynamisk jeg gør den.
Er I allerede begyndt at arbejde på nyt materiale?
Matthew: Sammen, nej, men jeg har nogle ideer i formen af riffs. Vi har også nogle sange som ikke er med på enten EP’en eller LP’en, som vi godt kunne tænke os at få indspillet på et tidspunkt.
Med fare for at skræmme ikke-nørderne væk, kan i så fortælle lidt om det gear i bruger?
Matthew: Ja – det kunne blive til lidt af en lang liste, men lad os se. Guitarerne jeg bruger er Japanske bygget Ibanez Artists fra slut 70’erne, start 80’erne – dog benytter den ene den lækre SuckerBucker af Lundgren til bro pickup’en. De kører nogenlunde rene igennem Orangeforstærkere og PPC412 kabinetter, dvs. Ingen kompressor, fuzz eller distortion pedaler før signalen kommer til mine Rockerverb 50, Thunderverb 200 og TH100 (kun bruges til indspilning af cleans).
Bassen på vores plader er nemlig en 20 år gammel Warwick Corvette, igennem en Mesa Boogie Basis M-2000, med lidt Earthquaker Bellows fuzz smurt på.
Klarinettet er et eller andet gammel sag jeg har haft siden jeg var barn. Jeg spiller det foran en SM57 og det virker meget fint.
Simon: Gretsch Renown Bubinga I 24”, 13”, 16” og 18 “ – Paist og Meinl Bækkener og perl demon drive single pedal.
Er der planlagt koncerter i 2021, for at fejre udgivelsen af jeres album?
Simon: Grundet Corona, har det ikke været muligt at planlægge koncerter, men vi skal spille til Magic festival til sommer, da den var aflyst i år (2020, red.).
Hvad er målet med Wokeh? Total verdensdominans, et par koncerter om året eller noget andet?
Simon: Vi tager det som det kommer. Vi skal helt sikker spille en masse koncerter til næste år, når corona restriktionerne forhåbentlig bliver fjernet. Og så skal vi udgive et album mere.
Tiago: Vi ville gerne ud og spille noget mere og på tour, så snart det er muligt. Vi har også planer om at udgive en plade til, til næste år, gerne på Vinyl, men vi tager det som det kommer.
Jeres artwork har ofte nogle ret dystre undertoner, og er desuden pissefedt. Er det noget i selv har teten på, eller samarbejder i med andre kunstnere om det?
Tiago: Ja, det har været 100% beviste fra vores side, jeg læser ret mange esoteriske bøger om okkultisme og shamanisne, desuden interesserer jeg mig for egyptisk og græsk mytologi og deres guder og dæmoner. Dette gør at mange af vores tekster er baseret på netop de ting. Vi var meget enige fra starten at bandet skulle have et dyster udtryk og vores covers skulle reflektere det som godt som muligt. Så det første skridt var at finde et billede som kunne illustrere og fange stemningen, samt lægge et fundament for hvordan vi er live som et band.
Jeg fik fat i de billeder, gemmen min veninde Filipa, som havde taget og redigeret dem i et af hendes projekter. De billeder er taget i Portugal, på den landsby hvor hun kommer fra, der hedder Ponte-de-Lima.
Hvor kan man finde Wokeh på sociale medier?
Matthew: Facebook og Instagram, men vi er nok ikke crazy aktiv på social medier – især lige for tiden hvor Covid-19 har aflyst de fleste af koncerter for os. Vi gider ikke lægge det samme opslag ud gang for gang, men lige for tiden sker der ikke så meget i vores verden.
Hvilket nummer bør man tjekke ud først med Wokeh, hvis man er helt ny i jeres univers?
Matthew: Jeg synes at Rán og Where Titans Slumber viser meget af os, og jeg vil anbefale at starte med de to numre i hvert fald.
Simon: Rán og Tomes of Desolation.
Tiago: For mig ville jeg nok sige Beyond Perception, Where Titans Slumber, Chimaera og Rán.
Idéen med denne interviewserie er at, det band vi snakker med sender faklen videre til hvem de synes fortjener lidt spalteplads. Så hvem skal vi interviewe næste gang?
Matthew: Jeg var godt nok imponeret af Drunker, da vi spillede med dem til Nocturnefest i slutningen af Februar.
Tiago: Drukner 😉